top of page

Cotthem

Cotthem is een pittoresk gehucht, gelegen in het landelijk gebied tussen Sint-Lievens-Houtem en Oombergen (Zottegem). Het bestaat uit een twintigtal huizen, waaronder enkele nog uit de 18de eeuw stammen. Cotthem wordt aangeprezen als de poort tot de Vlaamse Ardennen vanwege zijn groen karakter. Het Cotthembos met de Oombergse bossen is een natuurgebied en erkend natuurreservaat.

 

Het landschap in en rond Cotthem bestaat uit grote en kleine bosgebieden, afgewisseld met open akkergebieden en meer gesloten gebieden met weilanden, omsloten door knotwilgen. De meanderende Cotthembeek vormt de levende ader in dit landschap.

De loofbossen van Cotthem zijn heel gevarieerd. Zomereik, gewone esdoorn, boskers en haagbeuk zijn de voornaamste boomsoorten, en hazelaar domineert de struiklaag. De kruidlaag van het bos is het neusje van de zalm! Van februari tot mei kun je genieten van de voorjaarsbloei. De allereerste zijn de sneeuwklokjes en ze worden al gauw gevolgd door paarse schubwortels en bosanemonen. Het is vaak wachten tot eind maart of de eerste helft van april tot de tapijten van boshyacint en daslook bloeien. Daslook verspreidt op dat moment een bedwelmende lookgeur in het bos.

Het bosgebied en de omliggende vallei verschaffen onderdak aan allerlei diersoorten. Misschien ontdek je wel een eikelmuisje of een eekhoorn tussen de struiken. Of wat dacht je van een vinpootsalamander of kleine watersalamander. Ook boomklevers en glanskoppen komen hier vrij veel voor en in het bos kan je vier soorten spechten spotten: de kleine, grote en middelste bonte specht, maar ook de groene specht. Kijk ook goed of je geen buizerd, havik of wespendief ziet cirkelen. En waag je je ’s nachts in de Cotthemse bossen, dan laten de bosuil, kerkuil en steenuil zeker van zich horen.

Vertoef je dus graag in de natuur of ben je op zoek naar wat pure ontspanning om de dagelijkse stress achter je te laten? Dan zit je hier helemaal op je plek. Trek je wandelschoenen aan en geniet - met zorg - van het mooie Cotthem.

bottom of page