top of page

8 mei: stille herinnering

Op 8 mei 1945 kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Europa: na meer dan vier jaar strijd hadden de geallieerden de oorlog gewonnen. Vanaf dan was 8 mei een feestdag, ook in België. Ons land was echter al bevrijd sinds september 1944 en de situatie na die bevrijding was voor veel inwoners toch niet zo positief als gehoopt. De materiële omstandigheden waren nog moeilijk, veel gevangenen kwamen niet terug en de koningskwestie verdeelde het land.


De overgave van de Duitsers werd daarom minder groots gevierd dan de bevrijding in september 1944, maar 8 mei werd wel een feestdag.


Familie De Kerpel uit Cotthem had maar weinig te vieren, niet op 8 mei maar ook niet in september 1944. Dat kwam omdat Sylvain De Kerpel en zijn oudste zoon Jules op 15 augustus 1944 sneuvelden. Ze waren een van de laatste van de bijna 50 000 Belgische burgerslachtoffers van WO II.


Sylvain is de overgrootvader van Stijn. Hij is ook de man die het huis bouwde waarin nu De Pikardijn is gevestigd. Zijn jongste zoon Marcel is de grootvader van Stijn, uitbater van De Pikardijn. De oorlog liet een grote indruk na op Marcel, maar hij vertelde er niets over. Zoals zovelen probeerde hij het trauma alleen te verwerken, in stilte.


Stijn raakte gefascineerd door het verleden van zijn grootvader, nog meer sinds hij eind vorig jaar overleed. Hij probeert daarom zoveel mogelijk verhalen en foto’s te verzamelen en hij vertelt er ook graag over.


Dat dit verleden niet mag vergeten worden, daar zijn wij van overtuigd. Daarom deze blogpost. En kom je nog een keertje naar De Pikardijn, ga dan zeker op zoek naar het portret van Sylvain De Kerpel.


Op de foto's hieronder zie je beelden van de begrafenis van Sylvain en zijn tienerzoon Jules.In België is 8 mei al een tijdje geen officiële feestdag meer. In 1974 werd de feestdag - vooral omwille van besparingen - geschrapt door de federale regering. Een extra dag waarop er gewerkt werd, leverde extra belastingen op voor de staatskas. Bovendien waren er al drie andere feestdagen in mei, zo luidde destijds de redenering. Sindsdien valt de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in ons land samen met die van de Eerste Wereldoorlog op 11 november. In verschillende andere Europese landen wordt op 8 mei wel nog steeds het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht.


De Pikardijn is wel open vandaag, wil je dus de feestdag vieren, dan ben je welkom!


57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page