top of page

Lamoral Degmont


Lamoral is in de maand mei bier van de maand van 't vat in De Pikardijn. Tijd dus voor een klein beetje geschiedenis :-)


Lamoral is gebrouwen ter ere van de Graaf van Egmond, een van de top-edelen in de Nederlanden van de zestiende eeuw. De Graaf van Egmond weigerde te vluchten na beschuldigingen van hoogverraad. Dit bracht hem in 1568 op het schavot op de Grote Markt te Brussel waar hij zijn doodsvonnis ondertekende met “Lamoral Degmont”.


Op last van Alva, de gevreesde Spaanse landvoogd, werd graaf Lamoral Degmont (zoals hij zelf zijn naam spelde), samen met zijn vriend Graaf van Hoorne in 1568 onthoofd, maar hij is voor eeuwig verbonden met de stad Zottegem, waar hij woonde én begraven is.


Wil je graag meer te weten komen? Klik dan zeker eens door naar de website van Stad Zottegem.


Ter ere van Egmont lanceerde brouwer Ignace Van den Bossche in 1987 het bier Lamoral Degmont. Hij deed dit bij de oprichting van Kiwanis Zottegem. Dit bier was meteen het eerste bier uit het assortiment dat op fles hergiste. Samen met Pater Lieven en Buffalo beschikt brouwerij Van den Bossche zo over 3 historische bieren.


Geen idee wat of wie Kiwantis is? Kiwantis Zottegem Egmont maakt deel uit van de internationale Kiwantis Serviceclub. Kiwanis is een wereldwijde organisatie van vrijwilligers die zich wijden aan het verbeteren van onze wereld, kind per kind en gemeenschap per gemeenschap. Kiwantis Zottegem Egmont heeft in het bijzonder aandacht voor minderbedeelde kinderen lokaal en wereldwijd. Ze helpen bijvoorbeeld lokale Zottegemse organisaties zoals Lichtpunt, Hartekamp, Mindervaliden, de Schoolgemeenschappen Zottegem en Brakel, en anderen. Iets verder weg van Zottegem, geven zij ook steun aan de Ziekenhuisschool UZ Gent die onderwijs organiseert voor langdurig zieke kinderen.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page